LISA SCHAMLE

|   WHO IS SHE   |   WORK   |    EMBROIDERY    |


MarkFormula Cum, 2023

In 1978 schrijft Audre Lorde in het essay ‘Uses of the Erotic’ hoe de erotische kracht van vrouwen totaal gewurgd en vernietigd is door de mannelijke visie op vrouwelijke seksualiteit. Hij heeft haar seksualiteit en sensualiteit omgevormd tot iets waarmee we auto’s verkopen; tot porno; tot enkel droge gaten.

Ruim 45 jaar later is de subjectieve vrouwelijke seksualiteit in onze samenleving nog steeds nagenoeg onzichtbaar. We zien haar naakte geseksualiseerde lichaam overal, maar weten niet wat ze voelt en verlangt als ze geil is, of wat er op dat moment werkelijk met haar lichaam gebeurt. In tegenstelling tot sperma hebben we niet eens een officiële naam voor haar opwindings- en orgasmevloeistof: het vocht dat een vrouw aanmaakt als ze seksueel opgewonden is of klaarkomt. We kennen alleen de term cervixslijm of afscheiding; de vloeistof die ze dagelijks aanmaakt, ook zonder seksuele opwinding. Voor haar opwindings- en orgasmevloeistof kennen we geen apart woord. Terwijl ze de prachtige kenmerken heeft van een web: ze verbindt, ze stuurt.

Formula Cum is een utopie waarin de subjectieve vrouwelijke seksualiteit zich openbaart via vehikels. Lisa Schamlé (1989) verbeeldt een wereld waarin de vrouw een auto of crossmotor voor háár opwinding gebruikt, in plaats van dat ze wordt gebruikt om de auto zichtbaar te maken. Een wereld waarin ze geil mag zijn; waarin haar erotische kracht zegeviert en zich zo verzet tegen onderdrukking. In deze utopie is alles besmeurd met haar opwindings- en orgasmevloeistoffen; háár nat vormt langzaam een wereldwijd web dat alles verbindt. 

Muziek: https://soundcloud.com/universalryan/soundtrack-fc-formula-cum

concept, fotografie, sculpturen: Lisa Schamlé
muziek: Marijn Brussaard
performance: Milou van Duijnhoven
coach: Daan Borrel
productie: Lena Meijer
gesteund door: Amarte fonds

installatie